Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün sunumçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak akva, esnek ve ötümlü bir bünyeda olmalı, balkı bir aromaya ve mazbut yanmayı sağlamlayacak taliıcı özelliğe malik olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pürus” (saf masumca yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kez TDK sözlüğünün 1955 yılındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok mualla oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en çok purolar olarak nitelendirilseler de birmebzul bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro kucakerken en ilgi etmesi gerekilen şey düz bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer düz bir nemde değil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız sefa yada zevk maalesef kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. cümle muhafaza ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve kucakime anık yenmek kucakindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her vakit mefkûre nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ mefkûre puro nem değerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında kucakilen bir puro mefkûre nem değerlerinde kucakiliyor ikrar edilebilir. Kimine gereğince %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede gerçekte bu nem değerleri de kimisine gereğince oldukça tatminkâr ve kucakilebilir en birinci sınıf değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan sefa aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro kucakmeyi çok severken özge bir can bu nem değerinin puroya efsus edilen bir bedel bulunduğunu ve asla kucakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk nem üstelikı arasında gidip gelmeden bilcümle aynı nem değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değhizmetimi purolarına zarar verebilir. Hakeza bir mübadele yapacaksanız bunu mümkün olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem değerleri neyi değhizmettirmektedir diye sormuş olacaktır olursanız kısaca söylemek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan aldatmaınan aroma artar, yaman azalır ve kucakimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça yaman artar, kucakimi kolaylaşır ve aldatmaınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde çalışmamak istiyorsanız buna vakit ve deneme ile karar vereceksiniz. Size sima en çok bedel bu ve bu değerde kucakmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah husus ortalama 6 kamer içinde hizmetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem tesviye üzerine yerleşmiş bu sistem sıcaklıktan özgür olmadığı kucakin makul bir vakit içinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu vadi bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün olduğunca ziyade alev değhizmetimi olmayan ortamlar seçmeye çaldatmaışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem kıymeti getirmek kucakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu bedel iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çaldatmaışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek havaı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz mualla nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o vakit özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in daima ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çaldatmaışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile alay malay yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek kucakin en çok alternatif olarak kontramıza çıkmaktadır.
En on çıdem son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem ittihaz hem nem tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya esaslamıştır. Akşam gün yada sezon intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme kucakin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde mualla nem değerlerinde çift taraflı çaldatmaışarak sabit bir nem kıymeti sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor kucaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cümle puroların aynı nemde ve henüz sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.