Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün sunumçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak kip, esnek ve ötümlü bir mimarida olmalı, aldatıcı bir aromaya ve rabıtalı yanmayı sağlayacak yüzıcı özelliğe iye olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf masum yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden mimarilmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 seneındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok ali miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en yeğin purolar olarak nitelendirilseler de biryoğun spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro mideerken en uyanıklık etmesi gerekilen şey harbi bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet harbi bir nemde değil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız keyif yada dilsiz maalesef kesinlikle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. yekpare muhafaza ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve mideime apiko biriktirmek mideindir. Bağımlı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hin ideal nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki ideal puro nem değerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında mideilen bir puro ideal nem değerlerinde mideiliyor onaylama edilebilir. Kimine bakılırsa %65 az yada %75 çok muş kabil görülsede gerçekte bu nem değerleri de kimisine bakılırsa gayet oranlı ve mideilebilir en yetkin değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan keyif aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro midemeyi çok severken sair bir insan bu nem değerinin puroya yazık edilen bir bedel olduğunu ve asla mideilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk nem ayrımı arasında gidip gelmeden cemi aynı nem değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değkârimi purolarına muhatara verebilir. Böyle bir değişme yapacaksanız bunu olanaklı başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem değerleri neyi değkârtirmektedir diye sormuş olacaktır olursanız kısaca inandırmak gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan düzenınan aroma artar, tütün azalır ve mideimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça tütün artar, mideimi kolaylaşır ve düzenınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dinmek istiyorsanız buna hin ve tecrübe ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en yeğin bedel bu ve bu değerde midemelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük kabil yağız molekül vasati 6 ay içerisinde kârlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem tevdi üzerine oturmuş bu tertibat sıcaklıktan müstakil olmadığı midein muayyen bir hin içerisinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tarz bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı başüstüneğunca okkalı sıcaklık değkârimi olmayan ortamlar seçmeye çdüzenışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 nem değeri elde etmek midein dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu bedel iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çdüzenışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek vasatı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz ali nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o hin sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki kez haznesindeki üstteki bir fan medetı ile humidor içine dağıtılır ve nem in ötümlü ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çdüzenışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile yan yana yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek midein en yeğin tutum olarak mukabilmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem alıntı hem nem tevdi özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya esaslamıştır. şeb gündüz yada sezon geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme midein kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde ali nem değerlerinde çift taraflı çdüzenışarak sabit bir nem değeri sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor midei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve yekpare puroların aynı nemde ve henüz sağlıklı olmasını sağlamaktadır.